С голям успех премина инициативата „Цветовете на сърцето - мама и детето", която събра в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека над 150 деца заедно с техните родители.

В продължение на шест часа организаторите от сдружение „СъЗнание" и Образователен център „МеДиа" предложиха на своите гости интересни творчески ателиета и психологически упражнения, които да подкрепят градивното общуване и приятелските отношения между родителите и децата, съобщават организаторите.

Сред проведените занимания се включват ателиета за изработване на картички, подаръци, накити и сувенири от вълна и глина, рисуване на фона на вълшебна приказка, театър на английски и щури игри с Пипи Дългото Чорапче.

Интерес предизвика и лекцията за родители на тема ненасилствена комуникация водена от Емилиа Илиева от Communication Academy и Милена Ненкова от Фондация „Същност".

Докато големите се учеха да изразяват себе си, уважавайки чувствата и нуждите на децата си, малките имаха възможността да участват в уъркшоп на тема Емоционална грамотност. В него те се учиха да разпознават и разграничават своите чувства и потребности.

За най-малките гости на събитието се погрижи екипът на терапевтично-обучителния център „Пумпелина". Събитието завърши с уникално интерактивно представление, което децата подготвиха на момента в ателието по Форум Театър, водено от Венцислав Ненков. В заниманията се включиха и специално поканените гости  - бежанци от Иран и Узбекистан, деца от дома „Петко Славейков", деца с увреден слух и приемни семейства.

Голяма част от сътворените през този ден бижута, сувенири, картички и рисунки се включиха в благотворителната изложба-базар, която още на деня събра от даренията на родителите 536 лева.

Средствата ще се използват за участието на деца в неравностойно положение в зеленото еко-училище „Цветни пролетни вълшебства", организирано от Образователен център „МеДиа" в Паничище от 7-ми до 11-ти април.

Колекцията от детските творби ще бъде изложена в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека до 19-ти март, като всеки е добре дошъл да я разгледа и да подкрепи каузата на „Цветовете на сърцето - мама и детето". Тя е отворена  от 08:00 до 19:00 в работни дни и от 09:00 до 15:00 в съботния ден.