Кремиковските работниците отново се събраха на протест пред Министерството на икономиката.

Макар че министър Димитров не е в България (той е в делегацията, придружаваща президента Първанов в Аржентина и Мексико, бел.ред.) металурзите часове наред са пред сградата на министерството и протестират заради неспазеното обещание до петък да им бъдат изплатени заплатите за август и септември.

Те настояват и за оставката на министъра на икономиката и енергетиката.

Столична община е дала разрешение за протестни шествия до края на седмицата. Първото от тях тръгва от площад „Александър Невски" до Министерството на икономиката и енергетиката.

Повече от час продължиха разговорите между протестиращите и зам. министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева, но както се очакваше - без резултат.

Синдикалният лидер на „ Подкрепа" Васил Яначков каза след разговорите в министерството, че протестиращите се опасяват, че никой инвеститор няма да купи спрения комбинат.

Той каза, че работниците настояват държавата да направи необходимото да се продаде продукцията и да се изплатят заплатите.

Той не отрича, че отказ за това от страна на държавата не е заявяван. Даже каза, че синдикалистите срещали разбиране от страна на Нина Радева.

Независимо от това пространството около министерството се огласява от бурните скандирания на протестиращите:
Оставка! Оставка!, а също и от нестихващите им освирквания.

Микробус с мегафони редува хора, чалга и хевиметъл.

Припомняме, в петък изтече срокът, в който Министерството на икономиката се ангажира да съдейства за продажбата на готовата продукция на „Кремиковци" и за изплащането на заплатите на работниците.

Министър Петър Димитров обясни, че това е невъзможно заради решението на Софийския апелативен съд, че синдикът Ана Миленковае избрана нелегитимно.

От своя страна лидерът на КТ „Подкрепа" в комбината Людмил Павлов заяви, че това е поредният сценарии, с който управляващите се измъкват от ангажиментите си.

По думите на Павлов това е начин и повод наново министърът на икономиката да се оправдае, че не е изпълнил взетите решения на разговорите предишния път на протестите: "Що се отнася до съдебното решение - това е един номер от сценария, който продължава да води „Кремиковци" към спиране."

„Не мога да приема, че от 31-ви решение за отстраняването на Ана Миленкова се разбира чак на 5-ти, затова ние ще продължим да протестираме и искаме точно и ясно да се разбере в тази седмица какво става с „Кремиковци", с инвеститорите и с работническите заплати на хората за август и за септември, но този път няма да се прибираме, и няма да вярваме на приказките на министъра на икономиката", каза Людмил Павлов.

Междувременно стана ясно, че до средата на седмицата новият украински кандидатинвеститор „Смард Груп" ще внесе офертата си за комбината. Интереса на чужди инвеститори към комбината потвърди и премиерът Сергей Станишев, но конкретни имена не посочи.