Образователният министър Сергей Игнатов преряза лентата на новоизградено Наблюдавано жилище за млади хора, напускащи социалните институции.

Жилището, намиращо се в в село Долни Лозен, е част от проект „Социална програма за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции", финансиран от фондация „Велукс" - Дания и подкрепен от БЧК.

"Неотложни задачи" попречиха на премиера Борисов и столичния кмет Фандъкова да присъстват на тържественото откриване, както бе предвидено по програма.

При освещаването свещеникът призова всички да се обичаме един другиго и да показваме човеколюбие, каквото е показано и с изграждането на този дом.

Сергей Игнатов поднесе поздрави от името на министър-председателя и благодари на БЧК и на "Велукс" за усилията по отварянето на жилището. Той обеща ръководеното от него ведомство да подпомага всякакви подобни проекти, за да осигури достоен живот за хората, излизащи от институциите.

От своя страна председателят на БЧК Христо Григоров изрази удовлетворението от постигнатото по този проект. "Ние стартираме една нова програма, за да помогнем на тези деца - защото те много бързо живеят, учат, а нашата задача е да им съдействаме да си намерят работа", подчерта Григоров.

Той добави, че следващата седмица БЧК стартират нова програма, съвместно със земеделското министерство, в рамките, на която 260 хиляди българи ще получават хранителни продукти.

Представители на медиите има възможност да влязат и да разгледат дома отвътре - модерно обзаведен с всичко необходимо за нормалното ежедневие на младежите - кухня, хол, компютърна зала, на втория етаж са спалните помещения.

В наблюдаваното жилище ще се настаняват 12 младежи, за срок от три месеца до една година, които ще имат възможност да изграждат умения за самостоятелен живот, да се включат в различни образователни и обучителни курсове, дейности на Българския младежки Червен кръст.

Младите хора ще бъдат подпомогнати от доброволци и специалисти в намирането на работа. По този начин ще бъде стимулирано тяхното социално включване, самоинициатива и формиране на способност за поемане на отговорности.

Целите на проекта се основават на мисията на БЧК за подкрепа на уязвимите хора, саморазвитие на общностите и за повишаване на тяхната устойчивост на неблагоприятни социални фактори.

Общата стойност на сградата възлиза на близо 200 хиляди евро.