Това, което всички прогнозираха и очакваха от дълго време вече е факт. Най-големите технологични компании харчат повече пари за съдебни разходи и патентни битки, отколкото за изследвания и създаване на нови продукти, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.

Това показва, че системата за контрол върху интелектуалната собственост вече официално не работи, вреди, спира прогреса и блокира технологичния напредък на света. Ако преди 150 години законите бяха като днешните вероятно и до днес щяхме да се возим в магарешки каручки, а черно-белите ламповите телевизори, които загряват 15 минути преди да тръгнат щяха да са лукс, който не всеки може да си позволи.

По информация на NY Times компании като Apple, Google и Samsung вече нямат за основен приоритет създаването на по-ефективни и модерни продукти. Злоупотребява се с всички слабости на патентната система за извличане на ползи и нанасяне на мръсни удари по конкуренцията. За пример се дава Apple и осемте пъти, през които компанията е изтегляла и внасяла наново молбата за патентоване на Siri. Чрез тази тактика Apple са имали за цел да изтормозят претовареното патентно ведомство, което накрая да подари патента, само и само да спре терорът. В крайна сметка точно това се е случило.

Съобщава се още, че през миналата година Apple са изхарчили около 3 милиарда долара за изследвания и създаване на нови продукти, а това е в пъти по-малко от подобните разходи на други конкурентни компании.

Анонимен служител на Google пък е заявил пред NY Times, че тактиката на Apple е да води безкрайни преговори за лицензиране на патентовани технологии. Ако нещата се доближат до сключване на сделка Apple веднага променяли условията, за да не се стигне никога до споразумение.