Шуменският окръжен съд остави в ареста задържаните наркотрафиканти. Съдът гледа мерките за неотклонение на петимата мъже, обвинени за придобиване и държане на 90 кг наркотични вещества, вчера от следобеда до късните часове на деня, съобщава БТА. Задържаните са Емил Асенов, по прякор Байчото, Елзер Мустафов и Мартин Мартинов от Нови пазар, както и Росен Асенов и Асен Асенов от Добрич.

Припомняме, при спецакция разбиха канал за трафик на прекурсор за метамфетамин. Задържани са петима мъже - трима от Нови пазар и двама от Добрич. Мъжете внесли нелегално от Турция 90 килограма таблетки от медикамента Cirrus. Лекарството е със свободен режим в южната ни съседка, но е забранено на територията на ЕС, тъй като е прекурсор за производство на метамфетамин. Извършени са претърсвания и изземвания от четири автомобила, от къща в Нови пазар и имот в местността „Станата", намираща се в близост до града, при които са намерени таблетките.

Според повдигнатото срещу петимата мъже обвинение, без надлежно разрешително са придобили и държали 90 килограма прекурсори - таблетки с активен компонент псевдоефедрин, използван за производство на метаамфетаминов тип наркотично вещество. Ако те бъдат признати за виновни, могат да бъдат осъдени на „лишаване от свобода" от три до 12 години, както и на глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Пратката с наркотичните вещества е била предназначена за Полша. Чрез съвместната акция на полицията и прокуратурата е предотвратена възможността таблетките да бъдат доставени в Полша, където да бъдат преработени и произведени наркотици.