Столичната община купува 50 нови тролея, с които се очаква да завърши обновяването на тролейбусния парк. Модерните машини ще са достъпни за хора с увреждания. Това се случва във връзка със стартиралата обществена поръчка на „Столичен автотранспорт" за модернизация на тролейбусния състав, съобщават от пресцентъра на Столична Община.

Стойността на проекта, който е част от друг проект - за интегриран столичен градски транспорт, е 27,5 млн. евро. Финансиран е по оперативна програма „Регионално развитие".

Срокът за подаването на офертите е 20 април, като кандидатите ще трябва да внесат гаранция за участието си в конкурса, в размер на 250 хиляди евро. Новите тролеи трябва да събират по 160 пътника и да са с най-малко 40 седалки.

Задължително е тролейбусите да са с климатична система, като тя трябва да осигурява до 15 градуса в салона при минус 25 градуса извън превозното средство. Машините ще бъдат снабдени и с дизелов агрегат, който им позволява да се движат, дори когато са им паднали „тирантите".

В момента в София има 30 тролея от този тип, но те са с по-малък капацитет и се движат само по някои линии.