Висшият съдебен съвет е освободил от началническия пост апелативния прокурор на Пловдив Андрей Атанасов, съобщи Радио Пловдив.

Причината е, че бяха установени негови нерегламентирани контакти с Красьо Черния, за когото се твърди, че е осигурявал назначения в съдебната система срещу заплащане.

Наказанието на Атанасов е взето с 13 гласа "за" от членовете а съвета, уточнява Петър Стоянов - член на ВСС.

В обясненията си пред дисциплинарния състав преди време Атанасов е изразил самокритика към себе си и това е причината да не бъде уволнен изцяло от съдебната система.

Димитър Захариев от Окръжната прокуратура в Плевен е понижен в ранг за срок от три години.

Двете решения на ВСС могат да бъдат обжалвани пред Върховният административен съд. Докато той не се произнесе с решение, двамата прокурори ще продължават да заемат настоящите си длъжности.

В разгара на скандала Атанасов призна, че е имал контакт с Красьо Черния, с когото го свързал негов колега. В разговора плевенския бизнесмен предложил да осигури политическа подкрепа при избора на Андрей Атанасов за апелативен прокурор на Пловдив, но получил отказ.

Пак по признание на Атанасов Красьо го е търсил още няколко пъти за срещи, но е получавал отказ. За контактите си с бизнесмена Атанасов призна пред ВСС и пред пловдивските си колеги, като отказа да подаде оставка.