Бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев „подарил" 200 милиона лева на ЕРП-тата. За това алармира в парламента независимият депутат Кирил Гумнеров. Той е изпратил отворено писмо до енергийния министър Делян Добрев, с което настоява за отговори.

Оказва се, че въведената от енергийния регулатор такса зелена енергия, всъщност се връща по банковите сметки на ЕРП-тата. За една календарна година само от този подарък, направен от ДКЕВР на електроразпределителните дружества, по банковите им сметки ще постъпят не по-малко от 200 милиона лева, изчислил е Гумнеров.
Оказва се, че за 6-те месеца след въвеждането на таксата „Зелена енергия" 100 милиона лева са постъпили в сметките на дружествата.

Гумнеров е категоричен, че няма нищо лошо от въвеждането на таксата, ако печалбата от нея остава в държавния бюджет. Противно на всякаква логика, според депутата, тези пари не отиват в държавата, а захранват сметките на ЕРП-тата.

Как става така, че със заповед на един държавен орган като ДКЕВР 200 милиона лева годишно се вземат от едни частни фирми, производители на зелена енергия и се дават на други частни фирми, пита Кирил Гумнеров.

Според него съществуват реални подозрения за корупция. Дали определен процент от тези пари не е отишъл при Ангел Семерджиев, съмнява се Кирил Гумнеров.

Шест месеца след въвеждането на таксата за зелена енергия, по думите му, ЕРП-тата отчитат сериозни печалби. За шест месеца Енерго Про отчита ръст на печалбата от 33% спрямо предходната година. Печалбата при ЧЕЗ е 240%. Според Гумнеров националният интерес е пренебрегнат с тази схема.

Депутатът се надява на бърза реакция от страна на МИЕТ.

Припомняме, новите такси за достъп до енергийната мрежа, въведени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, предизвика недоволството на инвеститорите в проекти за производство на енергия от възобновяеми източници.