Самолетите Ф-16 са твърде стари и бързо ще излязат от употреба след като тяхното поддържане е много скъпо.

Това заяви Сам Гризл говорител на „Локхийд Мартин Корпорейшън", компанията която спечели договор за производство на изтребители Ф-35.

Припомняме, че от Министерството на отбрана на България водят преговори за закупуването на американски самолети Ф-16 за нуждите на българска армия в момент, когато САЩ „изхвърлят" остарелите си изтребители.
Преди месец военният министър на България Аню Ангелов проведе телефонен разговор със зам.-министърът на отбраната на САЩ на който стана ясно, че страната ни може да придобие самолети Ф-16 със заем от САЩ до 2014-2015.

Програмата за изграждане на американски изтребители Ф-35 пето поколение започна преди 20 години с цел замяна на старите бойни изтребители Ф-16. В нея участват 127,000 души от 47 щата в САЩ. Това е единственият в света самолет от пето поколение с мултифункционални функции. Резервоарът, оръжията и радарните антени са вкарани вътре в самолета за разлика от изтребителя Ф-16, където оръжията и резервоарите са отвън на корпуса.

„Локхед Мартин Корпорейшън" е проектирал три версии на изтребителя: за въздушните сили, военноморският флот и за морските пехотинци.

Почти 1800 самолети са изградени за въздушните сили на САЩ, а други 680 за морските пехотинци и военноморските сили. Други 700 ще бъдат създадени и продадени на съюзниците: Великобритания, Италия, Холандия, Турция, Австралия, Норвегия, Дания, Канада.

Изграждането на един самолет струва 65 милиона долара.