Страната ни си върна ценности, изнесени преди години от България. Става въпрос за общо 702 паметника на културата. От тях 249 са бронзови статуетки, пръстени, гривни, фибули, коланни токи от римската и средновековната епоха.

Монетите са основно римски републикански и императорски. Те са открити след проверка на австрийския граничен пункт „Шпилфелд".

Австрийски митничари са заловили български граждани с незаконно пренасяните антични археологически ценности. След съвместна работа на австрийските и българските правоохранителни органи, ценностите са върнати в България, а прокурор ги отнема в полза на държавата и ги присъжда на Националния исторически музей.

„Благодарен съм и на австрийските и особено на българските правоохранителни институции. Те се сражаваха с беззаветна отдаденост за каузата на българското културно историческо наследство. Дано колегите им вземат пример от ангажираните в случая полицаи, следователи, прокурори и съдии. Защото не винаги е така", коментира Божидар Димитров - директор на НИМ.