Саудитска Арабия бомбардира военни съоръжения в Йемен, които са под контрола на шиитските бунтовници, които окупираха част от страната и принудиха президента да избяга по море, съобщават йеменски източници, цитирани от АП.

Саудитската телевизия Al-Hadath TV показа кадри от военната офанзива, която започна рано тази сутрин.

„Ал Арабия" отбелязва, че монархията е мобилизирала 100 бойни самолета, 150 хиляди войници и звена от Военноморския флот. Също самолети на Египет, Мароко, Йордания, Судан, Кувейт, Обединените арабски емирства, Катар и Бахрейн вземат участие във въздушните атаки. Египет, Пакистан, Йордания и Судан са готови да участват и в сухоземна операция.

Кралството обяви, че води военна кампания в Йемен, след като хусите принудиха президента Абед Мансур Хади да избяга от южния град Аден. Шиитските бунтовници са пуснали награда за главата на Хади.

Образователното министерство на Йемен е затворило всички училища. Има информация за над 65 загинали цивилни и над 30 ранени в северната част на столицата Сана в резултат на ударите на водената от Саудитска Арабия международна коалиция, в която участват 9 държави.

Рияд обяви, че операцията, започнала около 1 часа местно време, има за цел защита на легитимното правителство. Сред участващите държави са Катар, Кувейт, Бахрейн и Обединените арабски емирства.

Междувременно лоялни на правителството сили са успели да си върнат летището в град Аден от хусите.

Държавната медия на Иран пък осъди "подкрепяната от САЩ агресия" срещу Йемен.

Говорител на Белия дом обяви, че "американски сили няма да вземат пряко участие във военните действия в Йемен".