Младите летци от изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС) ще се обучават по нова програма за летателна подготовка.

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев ще открие утре, 11 ноември, от 10 часа на летище Долна Митрополия първия летателен ден.

С новата програма за летателна подготовка на младите летци се поставя началото на решителна трансформация на системата за летателно обучение. Новото е в обема, интензитета и задачите, които ще се изпълняват.

До март 2016 г. обучаваните пилоти ще натрупат 300-350 часа във въздуха (вместо досегашните 200 часа), преди да преминат на изтребител. Включени са полети във всякакви метеорологични условия, денем и нощем, морска подготовка, стрелба по земни цели, кацане на граждански летища и др.

Свободният маневрен въздушен бой и тактическите прехвати също са залегнали в програмата. Целта на обучението е да развие в летците широк спектър от способности за кратко време и с минимален ресурс.

Подготовката ще се извърши на самолети Л-39 и РС-9М, така че младите летци впоследствие за минимално време и минимални ресурси да продължат полетите на изтребител при високо ниво на подготовка.

Първите обучавани пилоти ще са десет. Четирима от тях са от Випуск 2014 г. Те започват полети с РС - 9 М. Останалите шест млади летци са от авиобаза Граф Игнатиево и ще летят на Л-39.

В края на обучението се очаква уменията им да достигнат ниво за бойно използване на самолета по сложни видове подготовки и изпълняване на мисията „Air Policing". В края на обучението младите летци ще защитят степен за класна квалификация „Военен летец-пилот 1-ви клас" с изпълнение на сложни тактически задачи във всякакви метеорологични условия.