Китайският ледоразбивач "Снежен дракон", който чрез своя хеликоптер на борда евакуира вчера пътниците на заседналия в ледовете край Антарктида изследователски кораб "Академик Шокалски", сам попадна в неприятности, отбелязва „Франс прес" и ИТАР-ТАСС.

Австралийските морски власти обявиха, че Aurora Australis, който прие евакуираните пътници, остава в района, ако е нужно да се предостави помощ. Междувременно кораб "Академик Шокалски" започна „рутинен работен ден".

Австралийските власти изразиха удовлетворение, след като 52-та пътници бяха евакуирани безопасно от руския кораб, който беше блокиран от ледовете повече от седмица. Но се появиха притеснения по отношение на китайския кораб, който е закъсал в ледовете.

Китайският ледоразбивач през последните дни не е изминал много голямо разстояние, което може да означава, че самият той е заседнал, обявиха от Австралийските морски власти.

"Снежен дракон" е уведомил австралийците в 13 часа местно време, че са притеснени по отношение придвижването им през леда в района, допълва се в съобщение.

Австралийците подчертаха, че китайският кораб ще се опитат да маневрира в ранните часове на утрешния ден, допълвайки, че за момента няма опасност за екипажа.