СПАСИТЕЛНАТА операция беше прекратена, поради падането на нощта. Тя ще бъде подновена утре сутринта в 06.00 часа. До момента не са открити наши моряци.
В РАЙОНА на бедствието видимостта е нулева, вълнението е 7 бала, температурата на въздуха е минус 5 градуса, вятърът е със скорост 90 км/час.
ПО ПОСЛЕДНА информация на БТА - 6 часа след инцидента, на сал са намерени двама от членовете на екипажа, това обаче не е потвърдено от управлението на турската брегова охрана. В същото време от транспортното ни министерство съобщиха, че българите на борда на "Хера" са 17

Български кораб, плаващ под камбоджански флаг, потъна в Черно море заради жестока зимна буря, предаде Ройтерс, като се позовава на морските спасителни служби в Истанбул.

Екипажът се е състоял от 18 българи (по последни данни от транспортното министерство нашите моряци са 17) и 2 украинци (в началото информацията беше за 19 наши моряци). Не се съобщава дали на кораба е имало и пътници.

Според турския телевизионен канал NTV товарният кораб “Хера” е потънал в турски териториални води на 7.5 морски мили (около 13 км.) в 13.38 часа. Връзката с него е изтубена около 45 минути преди това, намиращи се наблизо кораби съобщават, че съдът е потънал за няколко минути, след като се е разцепил на две. На повърхността не са забелязани членове на екипажа.

Изпратили сме две лодки. Знаем, че там има 21 души екипаж, но засега сме забелязали само един човек, заяви пред Ройтерс представител на турските власти.

От Дондуков 2
Във връзка с трагедията в Босфора президентът Георги Първанов е отменил всички планирани за утре - 14 февруари, пътувания в страната. Той е в постоянна връзка с Министерството на външните работи и Генералното консулство на България в Истанбул като очаква списъка на загиналите моряци.
Дарик радио съобщи, че от Морския спасителен център във Варна са потвърдили информацията за потънал кораб в района на Босфора. Морските спасители в морския ни град са засекли сигнала от турските власти, с който се предупреждават всички плавателни съдове в района.

Директорът на Параходство "Български морски флот" кап. Христо Донев съобщи, че потъналият кораб е собственост на "Маестро шипинг", регистрирана в Сен Висенте. Мениджър на кораба у нас е "частната фирма “Провидънс Шипинг енд трейдинг” ООД.
Съдружници в нея са кап. Милен Балчев, който преди това е работил за БМФ и Емилия Балчева. Сред предметите на дейност е търговска и техническа експлоатация на кораби и плавателни средства.
В спасителната операция участва българският кораб “Вежен”. В момента турски хеликоптери обследват района, каза още кап. Донев.

14 000-тонният кораб е пренасял каменни въглища на борда си. Според председателя на Асоциацията на корабопритежателите в България Марин Петров е твърде вероятно, въглищата да са се намокрили и това да е довело до наклоняването, а в последствие до потъването на кораба.

По непотвърдена информация на Днес+, всичките 18 българи, които са били на борда на кораба, са варненци. Известно е също, че на борда на “Хера” се е намирал и синът на заместник-директора на пристанище “Варна” Александър Станков, Боян, който е втори помощник-капитан.

От МВнР са се свързали със Сефа Хашчъолу, президент на турската фирма "Атамар" - корабен агент на "Хера". Той е съобщил, че корабът е осъществявал рейс от украинското пристанище "Керч" до Трабзон, Турция.
Направени са постъпки пред турските власти за пълно изясняване на случая, тъй като инцидентът е станал в турски териториални води. В момента очакваме отговор от тях. Това съобщи пред news.bg говорителят на МВнР Любомир Тодоров.

Провлакът, свързващ Черно със Средиземно море чрез Мраморно море, е затворен заради бурята.
Корабът "Хера" е бил един от последните и по време на придвижването към Босфора в 12.45 часа връзката на Управлението на трафика с него е била загубена.
От бреговата охрана са изпратени два катера на мястото на произшествието, въпреки затрудненията поради бурята.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ

•на мениджърите във Варна - 052/ 631 868
•дежурния в Генералното консулството на България в Истанбул – 0090 212/ 281 01 15