ЦРУ предоставя информация на част от сирийските бунтовници, за да бъдат по-ефективни срещу правителствените войски, съобщи „Уолстрийт Джърнъл".

Позовавайки се на настоящи и бивши американски официални представители, вестникът информира, че новите усилия на разузнавателната агенция показват промяна в подхода на американската администрация, която има за цел да помогне на сирийските бунтовници, които не са свързани с екстремистите.

ЦРУ е изпратило свои сътрудници в Турция да помогнат за откриване на бунтовници, които получават оръжия от страните от Персийския залив, подчертава изданието.

Таблоидът също пише, че някои от американските представители се притесняват част от оръжията да не попаднат в ислямистите, участващи в сраженията в Сирия.

Белият дом е наредил на ЦРУ да работи с елитните контратерористични звена в Ирак, за да се помогне на иракчаните да се противопоставят на потока от бойци, свързани с "Ал Кайда", които пресичат границата със Сирия, допълва „Уолстрийт Джърнъл".

Сирийски опозиционни командири заявиха, че ЦРУ работи с разузнавателните служби на Великобритания, Франция и Йордания за обучение на бунтовници да използват различни видове оръжия, подчертава изданието.

Това става на фона на задълбочаване на връзките на „Фронтът ал-Нусра", свързана с „Ал-Кайда" групировка, която действа в Сирия, с водещите терористи в Пакистан, отбелязва американският таблоид.

Новата помощ за бунтовниците не променя позицията на САЩ пряко да се намеси в конфликта, заключава вестникът.