Министърът на отбраната на Белгия Питър де Крем не изключи възможността режимът „Кадафи" да разполага с биологическо или химическо оръжие.

В отговор на въпрос дали е възможна „биологическа война" в Либия, министърът на отбраната на Кралство Белгия заяви: „Може би, или химическа (война)."

По повод на информациите, че коалиционните сили са унищожили значителна част от въоръжението на войските, верни на либийския полковник Муамар Кадафи, де крем отбеляза, че режимът разполага с военни средства, които действително представляват опасност за населението.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишнот управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия и откриваща възможността за международна военна намеса в тази северноафриканска страна. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.