С прокурорска заповед снощи е извършен обиск в апартамента на задържаната с подкуп председателка на варненския административен съд Анелия Цветкова. 

На различни места в жилището са намерени 88 500 лева, 28 900 евро, 3270 долара и 400 грама злато, съобщава moreto.net.

Според източници, запознати с хода на досъдебното производство, намерените суми потвърждават подозренията за системно взимане на подкупи.

Задържането е възоснова на прокурорска заповед от софийска градска прокуратура за 72 часа.

За акцията не са информирани нито варненските полицаи, нито местния представител на ДАНС, нито представители на прокуратурата. Според информация от ДАНС, Цветкова е била задържана във варненския ресторант „Лавера".

Подкупът от 10 000 лева е бил предназначен за административно дело, което тя е трябвало да се реши в интерес на клиента, който дава парите.

Юристи коментират, че Цветкова е била натопена от строителен предприемач, с когото е поддържала близки отношения.

Обвиненията срещу нея ще бъдат гледани от Софийски градски съд. Защитник на съдийката е варненският адвокат Юлиан Георгиев.

Председателят на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов каза, че това е първият случай в България на съдия, заловен с подкуп. Мярката за неотклонение на Анелия Цветкова ще бъде гледана от Софийския градски съд в неделя.

Припомняме, при проведена специализирана операция на служители от Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) и Софийската градска прокуратура във Варна вчера бе задържана в момент на получаване на подкуп в размер на 10 000 лв., Анелия Михайлова Цветкова - председател на Административния съд - Варна.

През последните три години в декларацията си до Сметната палата Анелия Цветкова не е декларирала някаква промяна в имущественото си положение.