България активно е участвала в разкриването на самоличността на трафикантите, които бяха заловени заради случая с камиона ковчег.
Това стана ясно от коментара на вътрешния министър Румяна Бъчварова в ефира на БТВ.

Ежедневно се работи в МВР по темата с бежанците и всеки ден ситуацията се анализира от специализиран щаб в силовото ведомство, увери вътрешният министър.

Основният поток на нелегалното преминаване на имигранти е през зелена граница с Турция. Ежедневно в Гърция, която е под най-голям натиск от съседите ни,  пристигат между 1000 и 3000 души.
"Техният маршрут в момента не минава през България, но нищо не изключва тази възможност".

Следим много внимателно ситуацията по раницата с Македония, Сърбия и Гърция, поясни Бъчварова и като средство за отблъскване на основния поток посочи, че се разкриват нови центрове за регистриране на бежанци.

По думите й, Гърция и Македония не смогват да регистрират всички бежанци и затова тези страни се оказват по-атрактивни за мигрантите, отколкото България.

Толкова е глобална заплахата, че никоя държава не може да се справи сама, подчерта силовият министър и затова поиска общоевропейско решение на кризата с бежанците.

Трябва да се намери решение за престъпниците на свобода, стана ясно още от думите на министър Бъчварова. Затова имало пилотен проект за проследяващи гривни. След анализ от ефективността на тази мярка може да има и законодателно уреждане на този проблем.

Случаят с Яро пък бил показателен за съдебната ни система, която, по думите на министъра е неадекватна.

Румяна Бъчварова обаче и се похвали с повишена разкриваемост на престъпленията.

За поредното напрежение в Гърмен Бъчварова коментира, че не вижда проблем, който да се разраства.
Държавата полагала усилия да реши казуса съобразно закона и да защити интересите на двете спорещи страни.
Дълго време местната власт е отказвала да реши този проблем, припомни още вътрешният министър.