„По улиците на най-голямото ромско гето на Балканите" е заглавието на обширен материал, чрез който френският вестник „Le Figaro" представя пловдивския квартал „Столипиново". „Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни сбъркат с румънците. Пишете ни цигани, но не крадци, нито използвачи", посочва пред журналист от медията жител на квартала.

Седнали на тротоара Иван и неговите приятели пият бира под изгарящото слънце на „Столипиново" - циганският квартал на „Столипиново", южна България, който със своите 50 000 жители има тъжната привилегия да представлява най-голямото гето на Балканите, посочва вестникът. Това са „французите" на „Столипиново", продължава журналистът и разказва за разговора си с 27-годишния бивш боксьор Лале, който е определян като „талисман" на групата. Младият мъж е облечен с блуза с името на френски отбор и често пътува между парижки регион и родната си „махала".

Описвайки още циганите от „Столипиново", „Le Figaro" посочва: „От езика на Молиер те знаят само думи, необходими за да преживяват, като "работодател", "ям", "обект" и т.н. Това лято обаче повечето от тях са се разколебали да пътуват извън страната.

„Като видяхме ромите по телевизията, си казахме - Ето пак се започва, всички пак ще ни сочат с пръст.", споделя нервно 33-годишният Иван, най-възрастният от групата, с която разговаря журналистът от френската медия. Допълва още, че всичко, което искат той и приятелите му, е да „припечелят някое и друго евро".

Безработицата в „Столипиново" е 100%, подчертава медията. „Общо взето, заедно с проститутките, ние сме единствените, които бачкат", отбелязват "французите", пише още вестникът.

Иван и приятели му са посрещнали с облекчение вчерашните новини от Париж, от които стана ясно, че мерките за започване на работа за ромите във Франция ще бъдат облекчени.

„Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция", хвали се Антон, а приятелят му го допълва - „Това се нарича парадокс".

По-нататък материалът, посветен на „Столипиново", продължава с подробно описание на ширещата се бедност и неугледни условия на живот на ромите в квартала. „Мизерията е тук и е повсеместна", изтъква и 30-годишната Кристина Сотирова, която се занимава със семейно планиране. Тази млада жена е единствената българка, която работи в „Столипиново".  Посочва, че идва "от света на белите" и че върши тази работа по убеждение и призвание. „Нейният случай обаче е изключение", не пропуска да отбележи вестникът.

„За повечето ми сънародници ромите остават хора второ качество. В действителност обаче техните проблеми произтичат от проблемите на цялото българско общество", обобщава Кристина.