САЩ планират да изпратят мащабна плаваща военна база в Близкия Изток на фона на нарастващото напрежение с Иран и засилващите се сражения в Йемен, съобщава вестник "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че в отговор на искане на Централното командване на САЩ американската армия ще подготви боен кораб за временна база за командоси. Неофициално наричан „корабът-майка", той ще бъде снабден с малки моторни лодки и хеликоптери, използвани от „морските тюлени".

Специалните сили са ключов елемент от стратегията на президента Барак Обама за превръщането на армията в по-малка и по-подвижна, пише още „Вашингтон пост", отбелязвайки, че Пентагонът планира съкращаване на бюджета си с 487 милиона долара.

Адмирал Майк Кафка, говорител на военноморския флот, отказа да уточни къде точно ще бъде разположена плаващата база и каква е нейната цел. Изданието обаче отбелязва, че според други източници от флота по приспособяването на бойния кораб се работи изключително бързо и той ще бъде изпратен в района в началото на лятото.

Според документи, с които разполага вестникът, корабът може да бъде разположен в Персийския залив. Припомняме, че именно там се намира Ормузкият пролив, през който Иран заплаши да спре петролните доставки за Запада.

Изпращането на кораба в този района би означавало и възвръщане към морските мисии на най-елитната специална част във Военноморските сили на САЩ, т. нар. SEAL отряди, които през последните години бяха ангажирани предимно в операции по суша в Ирак и Афганистан, допълва „Вашингтон пост".