Вицепремиерът Меглена Кунева настоява за промени в Конституцията по повод новия антикорупционен закон.

Почти по същото време на конференция в София експравосъдният министър на Румъния Моника Маковей обяви, че си губим времето с конституционните реформи.
Маковей, която се прочу с големите си удари срещу корупцията на най-високо ниво в Румъния, изрази и мнение, че не ни трябва нов орган за борба с корупцията при положение, че имаме и в момента - просто трябва да се реформират.

Пред журналисти Кунева коментира, че новото антикорупционно бюро няма да работи само по анонимни сигнали. Тя подчерта, че тези сигнали трябва да бъдат много далече от всякакъв намек за клевета, трябва да има аргументи.

„Обикновено имуществото, като се види как се движи, това води до по-нататъшно разследване на корупция в голяма част от случаите", изтъкна тя.

Конституционните промени ще са нужни заради изборните длъжности, каквито например са тези на кметовете и депутатите.

Ако се касае за министър, нещата били лесни - той може да бъде отстранен, наказан. При изборните длъжности обаче е различно. Затова според Кунева трябва да има важен разговор за промяна в Конституцията, когато има доказан конфликт на интереси. По-специално тя обърна внимание, че трябва да се помисли дали човекът не трябва автоматично да бъде отстраняван дори от изборна длъжност.

Вицепремиерът ще остави време, за да се чуят различни мнения на граждани и неправителствени организации, но изтъкна, че законът е съгласуван и работен с най-добрите по тази темата за конфликт на интереси и за проверка на имуществото. Взет е предвид и опитът в Европа и света. Законът е готов, въпрос на отразяване на бележките и да влезне на заседание на МС, отсече Кунева.

Миналата седмица е провела разговор с министър-председателя Бойко Борисов, за да го информирам докъде са стигнали със закона. Още този вторник Кунева ще информира всички групи в парламента и увери, че ще бъде 24 часа на разположение на всеки, който иска да научи повече по приложението на този закон.

Кунева няма предвид конкретен човек, който да ръководи националното антикорупционно бюро, но имала визия за профила му - той трябва да е с много висока репутация.
„Освен професионализма, аз мисля, че всички трябва да разберат - да, той ще бъде предложен от Министерския съвет и утвърждаван от президента", коментира тя.

Макар обаче изборът му да е въз основа на политическа воля в момента, в който той оглави бюрото, всякакви връзки между политическите партии и шефа на това бюро трябва да бъдат прекъснати, според нея. Аргументът й в тази насока е, че навсякъде по света така се избирали прокурори, шефове на комисия по конкуренция, шеф на ДАНС и т.н.