„Съвременната политика следва да се въздържи от избирателен подход по отношение на историческите събития", обясни поведението на парламентарната група на ДПС лидерът на движението Лютви Местан. Той изтъкна, че проява на политическа мъдрост е в сложното противоречиво историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които днес да противопоставят отделните народи.

Председателят на ДПС поиска да разбере от авторите на идеята за решението да се признае геноцида над арменците, именно  - „Атака", защо точно те проявяват сега избирателност при положение, че техният лидер Волен Сидеров в редица свои писания и книги отрича най-мащабното престъпление спрямо човечеството - Холокоста. Отворете книгите на лидера на „Атака", призова останалите депутати Местан.

Проблемът на третите по сила в парламента обаче не е толкова текстът на решението за арменския геноцид, колкото фактът, че е решение. За доказателство, лидерът на движението размаха от парламентарната трибуна списък с националните парламенти, изразили отношение по темата. „Във всички случаи имаме изразени политически оценки под формата на декларации. Много от тези държави се въздържат от думата геноцид като оценка за тези събития", посочи Местан.

„Българският парламент днес е единственият, който обсъжда проект за решение, а решенията по смисъла на българската Конституция имат силата на закон. Те не са израз просто на политическа позиция", обясни недоволството си лидерът на ДПС и призова депутатите да се замислят защо няма един пример национален парламент да се е ангажирал с акт със силата на закон.

„По отношение на миналото не може да се законодателства", отсече още Местан. Той обърна внимание, че с подобно решение парламентът може да вземе решение, което ще доведе до трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна.

Решението е ваше, ваша е и отговорността. Нашата позиция е ясна, тя е с поглед към бъдещето и с научените уроци", заключи ДПС председателят.

От „Атака" пък се обидиха, че в дебата е намесено името на лидера им. „Г-н Местан, ще ви предоставим всички книги на нашия лидер, разбира се без автограф. Когато ги прочетете, искаме да ни покажете къде точно нашият лидер отрича Холокоста", се ядоса депутатът от „Атака" Илиан Тодоров.

„Чел съм книгите и точно това е ужасно тъжното заключение, което ви уличава в абсолютна избирателност", набързо му отговори Местан.

Както по-рано днес премиерът Борисов обяви в кулоарите на парламента, ГЕРБ предложиха свой текст за решение и поискаха думата „геноцид" да бъде заменена с „признаване на масовото изтребление над арменците в Османската империя".

„Това, което наричате масово изтребление е послужило за дефиниция на понятието геноцид", обясни обаче атакистката Магдалена Ташева и също се обърна към историята - „В Османската империя е извършен геноцид над българи, арменци по една единствена причина - понеже са християни".

„Независимо какви редакции ще направите на текста, порокът е в акта, че на дневен ред е проект за решение", все пак остана недоволен Лютви Местан.

Тогава от ГЕРБ поискаха почивка от 30 минути, но парламентарната шефка им отпусна само 15, в които може би депутатите ще решат дали да излязат с декларация, дали с решение, дали е геноцид или масово изтребление.