Лидерът на ДСБ Иван Костов използва началото на днешната сесия, за да предизвика соцлидера Сергей Станишев на публичен дебат между двамата в предаването „Панорама" по БНТ.

Нека застане срещу мен и да информира хората, да кажем своите аргументи и хората да решат", поиска синият лидер.

Костов поиска още депутатите на управляващата партия ясно да дефинират позицията си за референдума. Трябва да застанете на твърда, ясна, категорична позиция, настоя Иван Костов. Призоваваме всички парламентарни групи да определят позициите си и да участват в дебатите, допълни още той.

Костов настоя кабинетът да оповести прогнозата си за потреблението на енергията. Той поиска още парламентът да приеме законови промени, които да забранят строежа на ядрени обекти в сеизмични райони, а анкетната комисия за АЕЦ „Белене" най-после да излезе с междинен доклад, за да е ясно на обществото за какво става въпрос.

Костов прогнозира, че и настоящата 2013 ще е година на икономическата криза. Икономиката ни е болна, а хората наистина не са добре, категоричен бе Иван Костов. Той подчерта, че се увеличават фалиращите фирми.

Ние не се гордеем, че се оправдаха нашите прогнози, изтъкна той.

Трябва да се приемат правила за обезщетяване на заетите при обявяване на фирмена несъстоятелност, смята той и затова сините настояват законодателни решения, които да гарантират повече сигурност за работниците при фирмен фалит.

Костов не пропусна и темата за дюните в Несебър и подчерта, че НС трябва да приеме мораториум върху застрояване на защитени територии.