ГЕРБ и реформаторите отново се разминаха в коментарите си за това, как е протекла поредната им консултация за нов кабинет.

Борисов готов да връща мандата за кабинет

Oще...

ГЕРБ замразява подготвянето на коалиционно споразумение за бъдещо правителство с Реформаторския блок, докато не чуят как реформаторите виждат структурата на Министерски съвет, отговорностите му и най-вече персоналните им предложения за министерските кресла.

Това обяви народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев, който е и част от преговарящия екип на партията на Бойко Борисов.
Той, заедно с Румяна Бъчварова, застанаха на брифинг в парламента минути, след като Меглена Кунева от Реформаторския блок спокойно обясни, че днес отново са говорили за приоритети и са започнали да пишат рамката на коалиционно споразумение.

Дончев изтъкна, че ГЕРБ са били готови още утре да предоставят първоначален текст на програмата, която трябва да е общото между програмата на ГЕРБ и вижданията на РБ и да е основа за коалиционно споразумение.
„Ние искахме да получим от тяхна страна вижданията им за структурата на Министерски съвет, отговорностите и персоналните им предложения", посочи още герберът и определи това като съществена част от едно коалиционно споразумение.

Отговорът на РБ, по думите на Дончев, е, че няма да могат да спазят такива срокове и им трябват още няколко дни.

ГЕРБ засега запазват мълчание за структурата и състава на бъдещия кабинет. Все пак от партията на Бойко Борисов искат пропорционално участие във властта на двете формации.
Идеята е решенията в кабинета да се вземат консенсусно. Нямало засега съпротива и от другата преговорна страна. Освен това ГЕРБ и РБ взели предвид поуките от предишни коалиции.

По думите на Меглена Кунева, дала брифинг минути преди Дончев, днес Реформаторският блок и ГЕРБ са обсъждали само приоритети от една бъдеща управленска програма на евентуално коалиционно правителство.

След два часа разговори с преговорния екип на партията на Бойко Борисов Кунева обясни, че днес са започнали да пишат общия текст от евентуално коалиционно споразумение.

Утре индивидуални екипи на двете партии ще се съберат поотделно да изчистят всички последни неразбираеми, за да може на следващи преговори вече да са готови да подписват.

Началото на другата седмица е срокът, който РБ и ГЕРБ са си поставили за представяне на обща управленска програма. „Това ще бъде една политическа програма", подчерта още Кунева.

Днес герберите и реформаторите са обърнали поглед към различията си в сектор „икономика", където имат различни мнения по отношение на обществените поръчки.

„Говорихме за образованието, съдебната система и как виждаме осъществяването на приоритетите си", разказа още Кунева. Други засегнати въпроси са били и сливането на НАП и Агенция „Митници", за което от РБ са заявили, че трябва да се затворят всички врати, през които може да изтече приход.

Припомняме, по-рано днес в кулоарите лидерът на ГЕРБ Борисов бе леко песимистичен относно преговорите, като заяви, че е готов да върне мандата, който президентът Плевнелиев ще му връчи за съставяне на кабинет.

Атмосферата на днешните разговори била много спокойна и нямало никакво напрежение.
Бойко Борисов искал да види бързи резултати като мандатоносител, но Реформаторите искали сигурност. Това стана ясно от думите на Кунева по повод днешната заявка на лидера на ГЕРБ, че е готов да върне мандата.

Подготвяната програма ще бъде представена и на „Патриотичния фронт" за подпис. Припомняме, най-вероятната формула за функциониране на нов кабинет е той да бъда на малцинството, но да е подкрепен от коалиция на мнозинството в парламента.

Министерски постове не са дискутирани на преговорите. Няма формални предложения, каза Кунева. Нямало и предложения към РБ за конкретни министерски постове.

Няма идеологическо противоречие за сливане на НАП и Митниците между РБ и ГЕРБ. Все пак Реформаторите са изразили съмнение, че това ще може да стане сега. От преговорния екип на ГЕРБ проявиха разбиране, подчерта Кунева. Тепърва ще се уточнява в какви срокове ще се слеят двете приходни агенции.

По отношение на диференциран данък в общините, за реформаторите финансовата децентрализация на общините била от изключителна важност. Тепърва ще се поясняват подробностите.

Днес не е разглеждан въпросът за парламентарна комисия „Кой".

Няма да има нов орган, който да отговаря за бедствията и авариите, а ще има механизъм, който да позволи по-бързото изплащане на обезщетения.
РБ мислят за нова Конституция, но все още темата не е поставена на масата на преговорите.