Списание The Economist публикува материал на база статистика от Евростат относно бежанците в Европейския съюз през 2014 година. Макар тези данни да са от предходната, а не настоящата година, те показват някои тенденции, които определено би следвало да заинтригуват жителите на Европейския съюз.

Въпреки прокламираното гостоприемство, през 2014 година Германия е одобрила бежанския статут на едва 42% от поискалите го. Същевременно е факт, че страната е приела най-много молби за бежански статут през същата година.

Но точно същата статистика показва, че най-гостоприемната държава в Европейския съюз не е Германия, а България. Нашата страна е дала положителен отговор на 94% от молбите за бежански статут (общо 7,435 молби) на първа инстанция, което е и най-високия процент в целия съюз.

Одобрени молби за бежански статут

В статистиката се разглеждат и няколко държави, които не са членки на Европейския съюз като Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

The Economist публикува и друга интересна статистика, която разпределя броя на приетите молби за статут на бежанец като процент от населението на всяка страна. В тази своеобразна класация лидер е Швеция с над 300 приети молби на всеки 100,000 жители. След нея се нареждат Малта, Швейцария, Кипър и Дания, а веднага след тях е България с около 100 бежанци на всеки 100,000 жители.

И тук Германия е по-назад с около 60 бежанци на 100,000 жители. Други държави, които са директно изложени на бежанските вълни като Гърция и Испания са още по-назад в класацията, тъй като техните положителни становища за бежански статут са относително малко.