Руските власти обявиха, че руският вицепремиер Дмитрий Рогозин е имал пълното право да посети норвежкия остров въпреки ограниченията за пътуване, наложени му от Европейския съюз заради конфликта в Украйна, отхвърляйки осъждането от страна Осло на пътуването му.

Осло настоя Москва да обясни кацането на Рогозин в събота на остров Шпицберген в арктическия архипелаг Свалбард, припомня „Ройтерс".

Доброволната подкрепа от страна Норвегия на наложените от ЕС санкции срещу Русия е нещо, за което трябва да се съжалява", заявяват от руското външно министерство и допълват: „Тази реакция е озадачаваща", наричайки настояването на Осло за обяснение „необяснимо и абсурдно".

Според руското външно посещението на Рогозин е в съответствие с договора за урегулирането на архипелага Свалбард, който гарантира суверенитета на Норвегия върху територията, но позволява на другите подписали договора, включително Русия, възможност за пребиваване, както и търговски права.

От руското ведомство допълват, че Рогозин е пътувал към руската станция за проучване на подземни богатства в Арктика, където се смята, че има големи петролни и газови залежи и където Москва активизира териториалните си претенции, разгневявайки други столици.