Страната ни ще отстоява до последно сегашната ни квота за риболов на калкан в Черно море. Това увери земеделският министър Десислава Танева след края на редовното заседание на Министерски съвет.

Единствена тя от всички министри даде изказване за медиите, като обяви, че ЕС иска да намали за пореден път квотата на страната ни и на Румъния за улов на калкан.

По думите на Танева, на заседание на Съвета на министрите по земеделие и рибарство, който ще се проведе в понеделник и вторник идната седмица, основна точка от дневния ред ще е идеята от общо 86,4 тона улов годишно общо за двете държави, количеството да падне на 73,44 тона.

Разделено по равно, това значи на България да се полага 36,72 тона при досегашно количество от 40,3 тона. По сметките на Танева това се равнява на 15-процентно намаление.

Няма да подкрепим поисканото намаление и съм сигурна, че Румъния също няма да го подкрепи, категорична бе Танева. По думите й страната ни е положила много финансови и административни усилия по отношение на контрола и достоверността на данните за този риболов, като в рамките на ЕС основното предизвикателство е да има общи правила и равнопоставеност между всички страни, които оперират риболовни дейности в Черно море.

Ако ограничението в квотите се налага само на нас и на Румъния, то нашият бранш ще бъде в неравностойно положение, възмутена е министърката.

Тя подчерта, че целият Министерски съвет е гласувал решение искането да не бъде подкрепено, като кабинетът се надява в понеделник вечерта, когато ще стане ясен крайният резултат, страната ни да е извоювала положително за нас решение.

Запитана колко ще загубят неиндустриалните рибари, Танева отвърна, че това лесно се пресмята, но не благоволи да назове конкретни цифри какво е финансовото измерение на проблема за малките производители.