Близките на загиналите моряци от кораба "Хера" поискаха повторна експертиза с участието на български водолаз.

Те не са удовлетворени от изводите на окончателния доклад на турските власти, който преди дни бе връчен на премиера Станишев от турския транспортен министър.

Това стана ясно по време на срещата на транспортния министър Петър Мутафчиев във Варна с близките на моряците от потъналия кораб, информира Дарик радио.

"Хера" е потънал, защото задължителните конструктивни дейности са били отлагани във времето, пише в доклада на турските власти.
Вторият извод е, че капитанът на кораба не е поискал своевременна помощ от тях.

Третото заключение в доклада е, че не са спазени всички инструкции по кодекса на международното управление за безопасност.

Другите изводи са, че от "Хера" няма оцелели, защото корабът е потънал много бързо, а капитанът не е издал заповед за напускането му. Последният извод е, че корабът не е притежавал достатъчно радиооборудване за безопасност.

Близките на загиналите поискаха да се проучи кой точно е собственикът на офшорната фирма "Маестро", чиято собственост е "Хера".

Министър Мутафчиев се ангажира да проведе работна среща с адвокатите на близките на загиналите и с юристи от транспортното ведомство, за да се изясни какви ангажименти може да поеме българската страна по случая "Хера", съобразно международните норми и българското законодателство.

Министърът ще разговаря с шефа на следствието относно хода на разследването.