Бившият командир на 10-ти диверсионен отряд от армията на Република Сръбска Милорад Пелемиш, обвиняем в масов разстрел на пленени мюсюлмани, отрече вината си.

"Всички тези твърдения – за хиляди убити само за три часа... невъзможно е това да бъде извършено за такова кратко време...10-ти диверсионен корпус бе професионално подразделение, а не отряд от наемници", заяви Пелемиш, цитиран от Religiabg.com.

Той добави, че 40% от състава на отряда са били хървати и мюсюлмани. Бившият командир каза още, че 80% от загиналите в Сребреница са били убити в хода на военните действия.

Пелемиш е обвиняем в това, че през 1995 г. е нарушил договора, според който военните в Сребреница е трябвало да се предадат без бой.
Според главния обвинител - Воислав Шешел – командирът на 10-ти диверсионен отряд е получил значителна сума пари от френските спецслужби за извършеното престъпление.

По време на босненския конфликт град Сребреница се считаше за една от шестте "зони на безопасност" на ООН. На 11 юли 1995 г. там са убити около 8 000 мюсюлмани.