На четири жени във Франция са съставени протоколи заради неспазването на закона, ограничаващ носенето на типични за исляма дрехи.

Припомняме, той влезе в сила на 11 март, като евентуалните му нарушителки са заплашени от глоба. За съставянето на актовете съобщиха от френското вътрешно министерство. Две от нарушителките са засечени в Париж, една в Сейнт Денис и една в Иври сюр Сен.

Френските медии припомнят, че според закона силите на реда няма да право да свалят никаба или бурката на нарушителките, но жените са заплашени от глоби до 150 евро.

Лицата, които принуждават жени да покриват лицата си с бурка или никаб, могат да бъдат осъдени на една година затвор и глоба в размер на 30 000 евро.

Промяната в закона касае, според статистиките на френското вътрешно министерство, около 3 000 души, живеещи във Франция.

Новият закон предизвика гневната реакция на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който пред парламентарната асамблея на Европа Ердоган обвини Франция, че приемайки закона, нарушава свободата на религиите.