Болнична немарливост е довела до смъртта на 2-годишния Данаил, който почина в четвъртък миналата седмица във варненското лечебно заведение „Св. Марина".

Вътрешната проверка във варненската МБАЛ показала, че в болницата е имало свободни легла и следователно не е било нужно родителите да бъдат пренасочвани към болница „Св. Анна".

В болничната аптека е имало и обезболяващи и температуро-понижаващи медикаменти за деца под формата на свещички. Въпреки това родителите на Данаил са изпратени да ги закупуват от друго място.

Със Заповед на Изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Марина" проф. д-р Красимир Иванов дмн, е разпоредено и да бъдат освободени от заеманите до настоящия момент длъжности 4 лекари и 3 медицински сестри.
От тях се изискват и писмени обяснения.

Отстранени са:

  • доц. д-р Иван Гълъбов от длъжността „Началник на Първа детска клиника"
  • доц. д-р Боряна Върбанова от длъжността „Началник на Втора детска клиника"
  • д-р Румяна Ралчева от длъжността „Началник на Детско приемно спешно отделение"
  • доц. д-р Валерия Калева от длъжността „Началник на Направление педиатрия"
  • м.с. Галя Атанасова от длъжността старша медицинска сестра на Първа детска клиника
  • м.с. Мария Станойкова от длъжността старша медицинска сестра на Втора детска клиника
  • м.с. Дора Василева от длъжността старша медицинска сестра на Детско отделение за реанимация и интензивно лечение

Изискват се писмени обяснения във връзка с налагане на дисциплинарно наказание и от още петима лекари:

  • - д-р Мехмед Алиев
  • - д-р Петър Костадинов
  • - д-р Антоанета Иванова
  • - д-р Пламен Кокенски
  • - д-р Красимир Георгиев

Ръководството на МБАЛ „Св. Марина" ЕАД - Варна ще продължи да оказва пълно съдействие на прокуратурата, категорично е ръковдството.

Припомняме, на пресконференция в деня след смъртта на Данаил от „Св. Марина" съобщиха, че причината е изключително рядко заболяване.

2-годишното момченцето почина в четвъртък сутринта в болницата, след като предния ден е било оперирано от преплитане на червата.

След това бе обявено, че причина за фаталния край е открита вродена аномалия Мекелов дивуртикул, която е причинила тежко усложнение: трикратно завъртане на тънкото черво около Мекеловия дивертикул с последваща чревна непроходимост и некроза на голям участък от червото.

Хронологията на случилото се:
На 19 април в 15.30 ч 2-годишния Данаил е прегледан в Детско приемно-спешно отделение на болницата „Св. Марина" по повод повръщане и коремна болка от предишния ден.
При обективното изследване се установява задоволително общо състояние, без данни за дехидратация и остър хирургичен корем.

С цел наблюдение и допълнителни изследвания при нужда, на родителите е предложена хоспитализация в детско отделение на МБАЛ „Св. Анна".
Оттам обаче, по преценка на нощния дежурен педиатър, детето е върнато в МБАЛ „Св. Марина" за продължаване на започнатото лечение и наблюдение от тесни специалисти.

В 1.00 часа на 20 април детето е настанено в Детско приемно-спешно отделение в задоволително общо състояние, където е продължена започнатата антибиотична и рехидратираща терапия.

Поради поява на фебрилитет и неовладяване на повръщането е проведена рентгенография на корем и нови изследвания, консултирано с детски гастроентеролог и детски хирург и преведено в Детско интензивно отделение.

Там са осъществени допълнителни консултации с профилирани детски специалисти и повторна консултация с детски хирург и е предприето оперативно лечение, при което се открива и аномалията.

След операцията детето е преведено в Детско интензивно отделение за постоперативно наблюдение и реанимация. Въпреки това детето не отговаря на реанимационните мероприятия и развива септичен шок.