Часове преди Гергьовден пиян мъж нападна с юмруци лекарка, оказвала спешна помощ на шестмесечно бебе и на 9-годишно дете, пише "Преса". Поредното насилие срещу медик се разигра във вторник в кв. „Върбето" в град Елин Пелин.

Вторник вечерта екип на местната Бърза помощ бил извикан за две болни деца. Линейката с д-р Любка Петрова и медицинска сестра пристигнала в 20,20 ч. Докторката прегледала пеленачето и установила, че състоянието му е тежко. То било с температура и пневмония. Деветгодишното дете пък било с обрив по тялото, разказа пред „Преса" лекарката.

Тя преценила, че най-доброто за децата е да бъдат пратени в софийската Окръжна болница „Света Анна". Качили ги в линейката и ги докарали в медицинското заведение. След повторен преглед в столицата лекарите решили, че бебето трябва да остане в болница. По-голямото дете имало предписано лечение от една седмица и обривът му вече започвал да преминава.

По тази причина докторите от „Света Анна" не хоспитализирали малчугана, а го насочили за преглед при алерголог. Екипът от Спешна помощ качил в линейката детето и всички тръгнали обратно за Елин Пелин. Пътьом медиците получили от диспечерите ново обаждане за други две болни деца от ромския кв. „Върбето".

Малко преди 23 ч. линейката отново пристигнала в махалата. Още отдалеч медиците забелязали, че някакъв мъж с женски маниери махнал на колата да спре, но шофьорът го подминал. След броени метри линейката спряла пред събралата се тълпа. Д-р Петрова усетила, че някой я удря по рамото, а после дърпа яката на дрехата й.

„Обръщам се и един човек с неустановен пол ми вика: „Защо не ми спря." После ме удари в лявото око", разказа медикът.

Минути след постъпилия сигнал в полицията униформени пристигнали в гетото и задържали побойника - 29-годишния Б. И. Според МВР мъжът е с 27 криминални регистрации и четири присъди. В момента е в Националното следствие в София с прокурорска мярка от 72 часа.

„Казах на ромите в махалата, че повече кракът ми няма да стъпи при тях. Не може някои хора в тази държава да имат само задължения, а други - само права. Те имат право да получават детски надбавки, без да работят, да не си плащат тока, да крадат, да убиват...", коментира д-р Петрова пред изданието.