Като спусната опорна точка проф. Божидар Димитров определи твърденията за евентуалната нова коалиция ГЕРБ-ДПС в предаването „Събуди се" по Нова тв.
Когато има въпроси от национален консенсус какво лошо има 2-3-4 партии да са на едно мнение, смята той.  Тази теза според Димитров цели да се отнемат проценти от ГЕРБ на предстоящия предсрочен вот. На 5 октомври едно е сигурно - че ГЕРБ ще спечели, категоричен е проф. Димитров.

Той е убеден обаче, че у нас е възможна широка коалиция по германския модел. Всичко е възможно, заяви директорът на НИМ. Той е категоричен в едно - прегръдка с ДПС е невъзможна за партията на Бойко Борисов. Който се е прегърнал с ДПС е задушен, подчерта той. Според Божидар Димитров има решение за политическата ситуация у нас - президентска република.

Съмнявам се, че ще има коалиция ГЕРБ-ДПС, смята и бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Станаха много мандати с участието на ДПС, смята той и подчерта, че е време ДПС да е на заден план. По мнението му най-доброто за България е широка коалиция, но не можем да узреем за нея.

Бившият председател на НС не е привърженик на президентската република, особено в настоящия момент, каквито гласове се чуват. Герджиков смята, че в държави с политическа криза президентската република може да се изроди в диктатура. Това обаче според него е далечна възможност. В близките 5 години не виждам как ще се събере Велико Народно събрание, за да стане президентска република, смята проф. Огнян Герджиков.

Припомняме, вчера от БСП споделиха опасенията си, че ГЕРБ и ДПС може да се поддадат на изкушението и да направят опит за създаване на ново правителство в рамките на този парламент. Социалистите правят заключението си на база гласуването за провеждане на извънредно заседание на парламента, подкрепено с гласовете на двете партии.