Турция е предупредила САЩ и Русия, че няма да толерира териториални придобивки на кюрдските бойци в Сирия в близост до своята граница.
Това са съобщили двама високопоставени представители на турските власти пред "Ройтерс".

„Това е очевидно и не се шегуваме", заяви един от тях по повод на възможността сирийските кюрдски милиции да пресекат река Ефрат и да разширят контрола си по границата с Турция от Иракски Кюрдистан към бреговете на Средиземно море.

Турция се притеснява, че настъпването на сирийските кюрдски милиции в близост до границата ще разпали сепаратистките амбиции на турските кюрди в югоизточната част на страната.

Политическото крило на кюрдите става все по-близко в последно време както със САЩ, така и с Русия. Ние виждаме политическото крило като терористична група и искаме всички страни да обмислят последствията от своето сътрудничество (с него)", изтъкнал един от турските официални представители.

Вашингтон е подкрепял и сирийските кюрди като сила срещу терористичната групировка „Ислямска държава" в страната, а Анкара подозира и Русия в оказване на подкрепа на организациите на сирийските кюрди.

Турският представител обаче не уточнил дали и какви действия би предприела Турция в случай, че кюрдите прекосят Ефрат. Страната е провеждала въздушни удари срещу цели на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, но нападения срещу сирийските кюрди биха били по-рисковани, тъй като могат да доведат до конфликт с Вашингтон и Москва, отбелязва "Ройтерс".

Междувременно международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обвини кюрдските милиции в Сирия, които тази година завладяха обширни територии в Северна Сирия от „Ислямска държава", в извършването на военни престъпления. Според „Амнести" кюрдите са принуждавали хиляди цивилни, които не са кюрди, да напускат домовете си, които след това са унищожавани.

Кюрдите отрекоха обвиненията, като заявиха, че хората от завладените от тях територии напускат домовете си, защото се страхуват от бойните действия и са свободни да се върнат.