Няма как такъв боклук да стои тук. Това заяви депутатът от БСП Румен Петков по адрес на американския посланик у нас Джеймс Уорлик, подчертавайки, че до няколко дни дипломатът ще бъде изтеглен от американските власти.

Според Петков това изтегляне ще стане под благовидния предлог, че ще търси инвеститори за България: „Ще си го приберат за няколко месеца - докъм август месец, когато ще се върне за малко. Той няма как да не се върне да си вземе довиждане."

Това е поредната атака срещу Уорлик, в която червеният депутат го нарича лъжец. По думите на Петков посланикът лъже, че срещу бившия вътрешен министър се води разследване.

Уорлик не бе пожален и от обичайната наркоатака". „Как се казва човек, който е употребявал наркотици - наркоман," запита Петков и допълни, че има основания да твърди, че посланикът е убеждавал български граждани, че в страната ни трябва да се разреши производството и употребата на мека дрога.

Ексминистърът дори предложи, за да се изясни този спор - употребявал ли е Уорлик наркотици или не, двамата да бъдат поканени в едно предаване. „Аз съм сигурен обаче, че той няма да дойде," категоричен бе Петков в сутрешния блок на БиТиВи.

Той каза още, че американският посланик е засичан много често да ходи по най-скъпите локали в София с „наши красиви сънароднички." „Откъде има тези пари да ходи по кръчмите", чуди се БСП-депутатът.

Петков алармира и за намеса на Уорлик във вътрешната политика на страната, но уточни какво точно ума предвид. „Изборът му е абсурден и се намесва във вътрешните работи на България", заяви той и допълни: „ако ние позволяваме лъжци и наркомани да се намесват във вътрешните ни работи, това е много лошо."

Депутатът се съгласи, че обвиненията му са остри, но „ние трябва да си даваме сметка кои са факторите в България, които се опитват да решават проблеми."

Да търпим Уорлик не е добре за българската политика. Не може да влиза и да излиза в Министерството на икономиката все едно е в бащинията си. И да казва - дайте договорите с руснаците да ги видя, да ги огласим пред българските граждани", категоричен бе той.

Петков коментира и „случката" между лидера на „Атака" Волен Сидеров и Джеймс Уорлик, заявявайки, че не е коректно да се постъпва така и той самият не би постъпил по този начин.

В същото време лидерът на „Атака" Волен Сидеров обяви, че много хора са му се обадили и са го поздравили за връчената сметка на посланик Уорлик за американските бази.

Той заяви обаче, че е очаквал и категоричното отношение на правителството и на външното министерство. „България в момента, в очите на нашите партньори, е нищо", коментира Сидеров в студиото на БНТ.

Той заяви, че от както е тук посланикът на САЩ бяга от срещи с него. „Откакто е тук този човечец ходи да се среща с рокери, с кукери, участва в сериали и взима отношения за политически партии.", каза лидерът на „Атака."

Сидеров е категоричен, че не е работа на Джеймс Уорлик да се изказва за това коя партия каква е.

Националистът изрази недоумение си, че никой не коментира редно ли е един посланик да заплашва български политик. „Ако стана президент, аз ще искам от всички наши партньори да си плащат сметките", обяви Сидеров, като попита какво е станало с дълга от Ирак.

Сидеров обвини правителството и депутатите от тройната коалиция в национално предателство, защото са подписали договора за разполагане на американски бази в България през 2006 г. "Съгласил се е един национален предател - Сергей Станишев, съгласили са се едни национални предатели, които са били в парламента", подчерта лидерът на "Атака". Той припомни, че през годините на прехода сме станали свидетели на много национални предателства, никой не се е допитвал до народа при взимането на ключови решения.

Сидеров постави под съмнение позитивите от членството ни в НАТО, за които в специално комюнике настоява в петък външното ни министерство. "Стига сме използвали този клиширан език. България днес е с напълно разрушена система за отбрана. Това са позитивите ни от НАТО", подчерта лидерът на Атака.