Министърът на земеделието Димитър Греков е поискал оставките на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие"(ДФЗ). Това обяви самият Мирослав Николов, изпълнителен директор на Фонда.
Искането за оставки идва дни, след като министерството и разплащателната агенция привидно се помириха след изрична молба на премиера Пламен Орешарски.

Мирослав Николов обясни, че категорично няма да си подадат оставките, тъй като това би означавало да предадат бенефициентите.

Попитан какъв е бил аргументът на Греков за това негово искане, Николов бе категоричен, че аргументи са липсвали и Греков се е позовал на общи фрази, основани на ситуацията в ДФЗ през последните няколко седмици.

„Като единствена точка бяха поискани нашите оставки", заяви Николов, допълвайки, че след това членовете на Управителния съвет напуснали поетапно заседанието. По думите му никой не е гласувал нищо по обявения дневен ред. Липсвал е и конструктивен диалог. Това в крайна сметка провали днешното заседание, тъй като не се е стигнало до вземането на никакви решения.

За разлика от шефа на фонда, според когото Греков е поискал оставките на ръководството, председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, който също присъства на заседанието, лансира друга теза:

„Част от управителния съвет напусна заседанието заради това, че всички негови членове са поискали оставките на изпълнителния му директор", обяви той.

Думите му се потвърдиха и от пресцентъра на МЗХ, които разпространиха съобщение, че всички членове на УС на ДФЗ са подали оставка заради това, че Мирослав Николов не го е направил.

„Наблюдавахме един цирк", заяви още Синапов, възмутен от случващото се на проведеното заседание в МЗХ. Той бе категоричен, че заедно със съмишлениците му се връщат по места, където ще се срещнат с колегите си и веднага ще започнат протести.

По думите му, идеята на бранша е била да се гледат точките от дневния ред, но очевидно фондът не работи и няма намерение да работи. Синапов се оплака още веднъж за състоянието на животновъдството у нас, като обяви, че по добитъка са плъзнали болести, а решения от отговорните институции така и не се вземат.

Преди заседанието от бранша изразиха надежда да бъдат гласувани 10-те млн. лв. за имунопрофилактика, както и средставата, които трябва да получат за глава животно.

По-рано днес  около 10-ина представители на животновъдите се събраха пред служебния вход на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), където се очакваше отново да бъде направен опит Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) да се събере и да гласува важни за бранша точки от дневния ред.

Животновъдите изразяваха недоволството си от това, че вече три заседания се провалят, което е в ущърб на тяхната дейност.

Изправени сме пред една сага, при която господата от ДФЗ се опитват да разиграват един сценарий в продължение на три заседания, които бяха насрочени дотук, но не се състояха заради това, че те не присъстват", заяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

По думите му, в дневния ред са заложени важни неща, касаещи българските животновъди, като една от най-важните точки е свързана със средствата за имунопрофилактика на селскостопанските животни. Синапов се надява разумът да надделее и днес да се състои управителният съвет. В противен случай животновъдите ще пристъпят към масови протести.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите се оплака, че средствата за имунопрофилактика в размер на 10 млн. лв. не могат да стигнат до ветеринарните служби, тъй като не са гласувани и браншът не може да организира дейността си. Поради това първата имунопрофилактика за годината е пропусната, а това означава, че в момента животновъдите не знаят какво е състоянието на животните им.

„Силно впечатление прави на бранша и това, че нямаме одобрени никакви проекти към сектор животновъдство", възмути се Синапов. По думите му, по мярка 121 за модернизация на фермери няма проект, който да е получил одобрение. Животновъдите са в неведение и твърдят, че никой не им дава обяснение защо още не са получили средствата за глава животно.

Именно тези думи на Синапов бяха опровергани от директора на ДФЗ Мирослав Николов на влизане в сградата на МЗХ.

Николов бе категоричен, че има проекти, които са одобрени. По думите му на сайта на ДФЗ са изнесени имената на бенефициентите, които са одобрени и имат финансиране, както и на тези, които са одобрени, но няма финансиране. Шефът на фонда обясни, че има 355 проекта, които чакат финансиране от средствата от гаранционния фонд.

Бойко Синапов и Мирослав Николов влязоха в словесен спор на входа на МЗХ именно по въпроса за проектите на животновъдите.
„Защо отлагате три заседания", попита лично Синапов шефа на ДФЗ. От своя страна Николов му отвърна, че не било отменено, а просто било забавено с два дни.

Междувременно стана ясно, че от фонда са отправили покана за среща, която да се проведе днес от 12 часа с животновъдите, но тя не се е осъществила. Липсата на присъствие представителят на бранша обясни с факта, че са получили поканата, когато са пътували към столицата.

Николов отправи втора покана към животновъдите за среща в уречения час, която обаче да се проведе утре.

Намерението на животновъдите да присъстват на днешното заседание на Управителния съвет се сбъдна и малко след влизането на шефа на ДФЗ Синапов и неговите хора също влязоха в МЗХ.