Българското Национално Радио (БНР) ще започне да излъчва програма на турски в Кърджали, съобщи кърджалийският сайт HABERBG, позовавайки се на източници от Съвета за Електронни Медии (СЕМ). Според главния секретар на СЕМ Борислав Шабански, идеята е на ръководството на БНР.

Според изданието, от БНР чакат пълно разрешение от СЕМ. Идеята е декларирана преди 2 седмици. Дори БНР започнали да търсят офис в Кърджали за 1-часова програма за култура и музика. Програмата на БНР ще се излъчи на друга честота, но ще има и два часа програма на български по актуални теми за региона.

Предвижда се живото излъчване да започне на 23 април. Българските турци на много места в страната от началото на новата година не могат да слушат предавания на майчин език по Българското национално радио (БНР), пише местното издание. Причината е, че БНР заради липса на пари спря предаванията на турски на средни честоти. За този проблем сигнализираха на брифинг в парламента от ДПС. От партията на Местна се заканиха, че ще сезират по въпроса парламентарната комисия по медии и култура, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Припомняме, през 2009 г. имаше запитване от БНТ за сваляне на новините на турски език. Същата година от кабинета на Бойко Борисов, който тогава е премиер първи мандат, са отправили въпрос до СЕМ дали е възможно новините, които са в емисията от 16:10 ч. по БНТ на турски език да преминат към регионалните центрове на БНТ2. Автор на въпроса тогава е номинираната за вътрешен министър и тогавашен началник на кабинета Румяна Бъчварова.

Идеята за радио на турски език не е нова. В 2012 година по инициатива на Гражданското движение "Федерация Справедливост България" на Сезгин Мюмюнов се правят постъпления в тази насока. На заседанието си на 9-ти август тази година Съветът за електронни медии е дал зелена светлина за провеждането на конкурс за създаването на аналоговата медия. Идеята е първоначално радиото да покрие района на Кърджали, Момчилград, Ардино, Черноочене, Кирково, Джебел и Крумовград.

Това на практика са и 7-те общини, които влизат в област Кърджали. Тогава топката бе прехвърлена на Комисията за регулиране на съобщенията, която трябва да обяви дали има свободна честота. Очакването тогава беше  федерацията да докаже, че в тези райони живеят повече хора, чийто майчин език не е българският.