Печатното издание за новини от американския Конгрес "Конгрешънъл Куортърли" публикува статия за столичния кмет Бойко Борисов, озаглавена "Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало".

Изданието, което от години осигурява новини от върховете на властта във Вашингтон, цитира поверително разследване за оценката на риска в България, възложено от частна банка.

Въпросният материал е изпратен от посолството ни в САЩ до администрацията на президента Първанов, министерството на външните работи и МВР.

Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма, е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната, пише изданието позовавайки се на данните от секретен доклад за анализ на риска, направен по поръчка на частна банка.

Партньорството на САЩ с 48-годишния Бойко Борисов е последният пример за политически сделки на администрацията на Буш в борбата с тероризма, което води до това, че Пентагонът, ЦРУ и ФБР си сътрудничат с едни от най-корумпираните лидери, се казва още в материала.

Статията в американското издание "Конгрешънъл куортърли" е откровено антибългарска по своя характер, не се основава на доказателства и обижда България.
                Г. Първанов

Припомня се, че Борисов е бивш бодигард на Тодор Живков, според изданието - последния комунистически диктатор в България - и е бил назначен за секретар на МВР през 2001 година.
Твърди се, пише още в текста, че именно той е изиграл водещата роля за откриването на централа на ФБР в София.

Карате фанатик, който е бил треньор на националния отбор по карате на България, чиято запазена марка е черното кожено яке, Борисов беше основен играч по време на миналогодишното споразумение за разполагането на американски военни бази на територията на България, която е потенциално място за нанасянето на въздушен удар срещу Иран, се казва още в статията на "Конгрешънъл Куотърли".

Според доклада, изготвен по молба на швейцарска финансова къща, Борисов е смятан и за "бизнеспартньор и бивш съдружник на някои от най-големите мафиоти в България", пише изданието и уточнява, че докладът е изготвен преди 18 месеца.

Американското списание "Конгрешънъл куортърли" е независимо издание и статиите в него не изразяват официалната позиция на американското правителство. 
     Посолство на САЩ у нас

По време на четирите години като главен секретар на МВР 2001-2005 година, Борисов е използвал своя пост, за да помогне на мафиоти да "ликвидират свои конкуренти".
"Откакто Бойко Борисов беше назначен за главен секретар през 2001 година, са извършени много поръчкови убийства на хора, които са свързани с криминалните групировки в България", се посочва в доклада, като се уточнява, че до момента нито едно от тези убийства не е разрешено, а много от разследванията, които са били водени от Борисов, са приключили безрезултатно".

Представят се множество детайли за връзките на ИПОН, личната охранителна фирма на Бойко Борисов, с криминалната групировка СИК, като се твърди, че "Борисов има документирана история за бизнес отношения с престъпните лидери на България".

Изданието припомня, че Борисов е създал „дясна популистка партия" и печели близо 80% одобрение за поста премиер.
Като съществена причина за високата му популярност се сочи това, че българите смятат Борисов за приближен на ФБР и американските специални служби.
Визитата на Борисов през май 2006 г. във Вашингтон, където той се срещна с високопоставени лица от ЦРУ и Сената, е трябвало да потвърди това.

Тези твърдения са несъстоятелни, тъй като не са подкрепени от българските служби и американските им колеги
               Румен Петков

Джон Маклахлин, бивш директор на ЦРУ, ангажиран с новите въпроси за сигурността с България, обаче заявява, че не си спомня среща специално с Борисов.
В материала се споменава, че два месеца след визитата на Борисов в България бе заловен камион, прекарващ радиоактивен материал за Иран.

Цитиран е и бивш сътрудник на ФБР, който осъжда прегръдката на администрацията на Буш към България и връзките с Борисов, като антитерористичен съюзник.
Спооед него "правителството на САЩ е направило ужасен избор с кой да си легне в България".
"Какво по дяволите - ние изглежда взимаме помощта на някой, явно мръсен, във "войната с тероризма" - заключава той.