След повече от половин година „ваканция" Тристранката отново се събра.

Представителите на бизнеса излязоха от Тристранния съвет в началото на годината и отказа да се върне там, докато т.нар поправка „Янев" не отпадне.

Тя предвиждаше задължението и ръководителите на големите бизнес организации да подават имуществени декларации. След като обаче отпадна от законодателството, тристранните партньори отново се събраха.

Чобанов:
Не намираме мотиви, които атакуват по същество - правно или конституционно, това, което предлагаме като актуализацията на бюджета
Още...

За първи път те ще заседават и под ръководството на вицепремиера Зинаида Златанова.

Още в самото начало тя започна с промяна в практиката на предишните управляващи. По нейно предложение заседанията занапред ще са открити за медиите.

Идеята й срещна напълно съгласието на представителите на БСК, БТПП, КРИБ, АИКБ, КТ „Подкрепа"и КНСБ.

Ние слагаме началото на тази политика, защото знаем, че при служебното правителство тристранен диалог нямаше и на практика диалог нямаше, заяви Златанова в началото на заседанието.

Основна тема на дебатите ще бъде темата, приковала общественото внимание, а именно промените в Бюджет 2013 г. По-късно през деня те ще бъдат коментирани и в бюджетната комисия в парламента след наложеното частично вето от президента Росен Плевнелиев.

Очакваше се Тристранката да обсъди и промени в стратегията за насърчаване на заетостта. Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев предложи да има само една единствена точка, с която да се занимаят днес - актуализацията на бюджета.

По думите му, нещата в тази насока (насърчаване на заетостта) не са подготвени. Ако министър Хасан Адемов се запознае с аргументите ще разбере, че се основата на доста аргументирани тези, подчерта Тренчев.

По време на заседанието финансовият министър подчерта, че правителството не може да се съгласи с постановката „частично вето върху актуализацията", тъй като текстовете са свързани. „Не намира мотиви, които атакуват закона по същество - правно или конституционно", добави той.

Социалният министър Хасан Адемов използва заседанието на Тристранката, за да разясни какво означава думата „вето".

Преводът на думата вето от латински на български е „забранявам". Сега усещането е, че вместо „власт власт да спира" (фраза на президента Плевнелиев, б.р.) е „власт опозиция подпира", заяви Адемов по повод разделението на властите и ветото на президента.

Министърът възропта срещу критиките на бившите управници по повод актуализацията на бюджета.

Не съм съгласен с презумпцията за виновност, че това правителство ще изхарчи тези пари непрозрачно, заяви той по време на заседанието на Тристранния съвет, като обясни, че няма как средствата да се изхарчат непрозрачно, защото има постановление на Министерски съвет, където надлежно ще са разписани.

Той подчерта, че предвиденият в актуализацията на бюджета социален пакет не са пари за допълнителни социални разходи, а са средства по недостигащи пари за социални плащания, които са гарантирани със закон.
Всички тези разходи са визирани в конкретните закони, поясни социалният министър.

Той припомни и че при актуализацията на бюджета през 2010 г. средствата за неотложни и непредвидени разходи са увеличени 14 пъти - от 87 милиона лева на 1 230 000 000 лв. Така той отвърна на критиките за увеличение на непредвидените разходи.