Демократическата партия на САЩ събра нужните 60 гласа в Сената преди  гласуване на здравния закон, предаде АП.

Към 58 сенатора се присъединиха и двамата независими.

Амбициозният 10-годишен план на Барак Обама, ключово послание в предизборната му кампания, ще струва близо 830 млрд. долара, а крайната му цел е системата на здравеопазване да обхване 96% от американците. В момента малко над 1% от американците "консумират" близо 35 на сто от парите в системата.

Планът ще покрива 96% от американското население, което го прави наистина революционен. Основната му философия е, че застраховките отново ще бъдат правени чрез компаниите, в които работят американците. Разликата обаче е, че държавата ще помага на по-малките от тях или онези, които не могат да си го позволят като плаща застраховките на служителите им.

Здравната система е неефективна - докато се харчат милиарди за ненужни неща, то в някои спешни отделения липсват елементарни условия, отбелязва в анализ „Ройтрес". И докато американците плащат най-високите здравни осигуровки на глава от населението в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, то здравето на нацията запада и в САЩ има най-висок ръст на диабет и затлъстяване от развитите страни.

В същото време все повече американци предпочитат да се лекуват извън граница.