БНБ разреши на КТБ и на "Търговска банка "Виктория" ЕАД да извършват платежни операции за целите на погасяване на кредити към банка, поставена под специален надзор, съобщават от централната банка, пише Money.bg.

Това ще бъде обаче възможно да става само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители. Операциите са разрешени за кредити, отпуснати преди 1 юни тази година.

На КТБ и Търговска банка "Виктория" се разрешава и да извършват безкасови операции по обмен на валута, когато те са необходими за целите на погасяване на кредити.

От централната банка задължават квесторите да заличат обезпеченията по кредити към банките от групата на КТБ, които бъдат напълно погасени. При частично издължаване по заем с повече от едно обезпечение - може да се освободи някое от обезпеченията.

Това може да стане само ако кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения. Техният размер се определя след извършване на актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита.

От БНБ предупреждават, че прехвърлянето на влог от един на друг титуляр със сметка в същата банка, поставена под надзор, може да бъде обявено за недействително. Причината за това е, че така е възможно да бъде заобиколен размерът на гаранцията по влоговете, определени от Закона за гарантиране на влоговете в банките, или пък да се увреди интересът на кредитора.