Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че неговата партия има десет дни да спаси Великобритания от шотландските националисти, които според него ще всеят хаос, ако спечелят много на предстоящия вот, съобщава Ройтерс.

Парламентарните избори в Обединеното кралство ще се проведат на 7 май. Социологическите проучвания показват, че консерваторите и лейбъристите са с изравнени сили. Нито една от двете основни партии не се очаква да спечели мнозинство.

Шотландската национална партия, която увеличи подкрепата си след проведения на 18 септември 2014 година референдум за независимост, изглежда има шанс да изпревари лейбъристите в Шотландия. Те обявиха, че ще работят с лейбъристите, за да блокират оставане на консерваторите на власт.

В интервю за британския вестник „Таймс" Камерън изтъкна, че шотландската партия не иска Великобритания или британското правителство да успеят.

Те искат точно противоположното. Шотландската национална партия иска най-доброто за Шотландия, не иска да бъде част от Великобритания, не иска Обединеното кралство да успее, поясни той.

Според шотландската партия британските институции се разпадат и това ще действа конструктивно за „прогресивна промяна" във Великобритания.

Камерън е категоричен, че ако консерваторите не спечелят мнозинство, ще го счита за провал.

Очевидно не е успех, ако не се спечелят изборите категорично. Имам задължението в следващите 10 дни да се боря за категорична изборна победа...10 дни да спася Великобритания, заключи той.