Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) обяви, че 90% от запасите от химически оръжия по света са унищожени, съобщава „Франс прес".

Сред унищожените запаси, отбелязва организацията, има химикали, които са необходими за производството на зарин.

Това е голямо постижение, което показва, че ние сме на път да се отървем от химическите оръжия по света", отбелязва в съобщение директорът на организацията Ахмет Юзюмджу.

Около 63 хиляди метрични тона декларирани химически оръжия, предимно от американски и руски арсенали, са унищожени, каза говорител на организацията пред световната агенция.

Сред тези 90% са и 1 300 метрични тона химически оръжия, изнесени от Сирия. Повечето от тях са унищожени на американския кораб MV Cape Ray.

ОЗХО допълва, че запасите на Русия и САЩ от Студената война ще бъдат напълно унищожени по план до 2020 и 2023 година респективно.

От влизането в сила на забраната за производство и съхраняване на химически оръжия по света през 1997 година, 190 държави са подписали Конвенцията за химическите оръжия.

Шест държави не участват в конвенцията: парламентите на Ангола и Мианмар наскоро одобриха документа, докато Египет, Израел, Северна Корея и Судан са извън нея.

8 държави са декларирали химически оръжия. Албания, Индия, Либия и още една държава, която не се разкрива от ОЗХО, напълно са унищожили оръжията си.