Съдбата на „Южен поток" зависи от позицията на Русия за Украйна.

Това заяви в интервю за германския вестник "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от руски медии.

Невъзможно е да бъде прието политическо решение за изграждане на газопровода, докато Русия не признае правителството в Киев, каза той.

Според него осъществяването на проекта се бави също заради това, че Русия не приема европейските указания в енергийната сфера.

„Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно законодателство", подчерта Йотингер.

Припомняме, вчера шефът на „Газпром" Алексей Милер обяви, че Европейската комисия не може да спре реализацията на проекта „Южен поток" и че през декември 2015 година първият газ по морския участък ще пристигне в България.

Преди няколко дни Европейската комисия с Комюнике до Европейския парламент и Съвета за европейска стратегия за енергийна сигурност поиска проектът „Южен поток" да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

В началото на този месец Русия започна съдебна процедура в Световната търговска организация заради мерките, предвидени от Европейския съюз по т. нар. „Трети енергопакет". Мерките предвиждат, че магистралните тръбопроводи на територията на ЕС не могат да бъдат собственост на компании с предмет на дейност добив на газ. Такива компании трябва или да продадат активите си в ЕС, или да предоставят управлението на тръбопроводите на независими компании от ЕС.

Освен това, ако компаниите оператори се контролират от чужди лица, те трябва да преминат процедура по сертифициране, в рамките на която те трябва да отговорят на допълнителни изисквания.

Именно това създава сериозна пречка пред изграждане на проекта „Южен поток".

Запланувано е „Южен поток" да започне доставки на газ през декември 2015 година. Газопроводът ще премине през акваторията на Черно море към страни от Южна и Централна Европа с цел диверсификация на маршрутите за експорт на руски газ. Общият обем на инвестициите е в размер на 25 милиарда евро. Черноморският участък ще бъде с дължина 900 километра и ще бъде разположен на максимална дълбочина 2 250 метра. По офшорния газопровод се планира да преминат 63 млрд. кубични метра (2,2 трлн. кубични фута) природен газ годишно.