Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите" обяви, че днес организира протест в 12.30 часа на пътя Симитли - Благоевград.

„Ние хората от планинските общини подкрепяме така приетият Закон за горите, защото той гарантира икономическото ни развитие. Дава възможност за нови инвестиции. Прилагането на Закона гарантира опазването на природата, гарантира разкриването на нови работни места. Да защитим природата да защитим нашите интереси", коментират от коалицията.

След като президентът Росен Плевнелиев наложи вето и върна Закона за повторно разглеждане и Членовете на Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България реагираха, излизайки с официална декларация в подкрепа на промените в Закона за горите, особено в частта за опростяване на съгласувателните процедури и скъсяване на сроковете за издаване на разрешителни.

В позицията се посочва, че в ситуация на продължаваща финансова криза, която се отразява изключително тежко на местно ниво, подобна промяна ще доведе до засилване на инвеститорския интерес от една страна и до осигуряване на нови работни места, от друга.

Предвидените изменения ще позволят балансираност и устойчивост на развитието на планинските райони, които в последните десетилетия до голяма степен изостанаха сериозно в инфраструктурен и икономически план, отбелязват от сдружението.

Подобряването на туристическата инфраструктура и изграждането на нови съоръжения ще доведе до „отварянето" на горите за повече граждани и възможности за достъп до красотата на планините и горите ни не само за запалените планинари, а и за всички - деца и възрастни, които искат да се докоснат до природата и се заредят с енергия от нея.

Така планините ще могат да се използват разумно за зимен и летен туризъм, за спорт и развлечения. В противен случай продължаваме да прилагаме на практика старата поговорка „Вода гази - жаден ходи.", се казва още в декларацията.

Малко по-рано по време на брифинг в министерството на земеделието министър Мирослав Найденов заяви: „Изненадани сме от пасивната реакция от страна на кметовете на тези общини, които се надяваха този закон да бъде в тяхна полза, спортната общност искаше да се възползва".