Президентът на Армения Серж Саркисян обвини Турция в „пълно отричане" признаването на извършения от Османската империя арменски геноцид през Първата световна война, отбелязва „Франс прес".

В безпрецедентен ход, описван от САЩ като исторически жест, вчера турският премиер Реджеп Ердоган поднесе съболезнованията си на наследниците на жертвите на геноцида върху арменците.

„Инцидентите на Първата световна война са наша споделена болка", казва Ердоган в изявлението.

Изявлението на Ердоган, направено в навечерието на 99-ата годишнина от началото на масовите депортации на арменци през 1915 г., е първият подобен открит и публичен жест и коментар на турски лидер относно кланетата, смятани от мнозина като първия геноцид през XX век.

Обаче Саркисян не призна жеста на Ердоган и вместо това обвини Турция, че продължава да не обръща внимание на фактите.

Арменският геноцид...е жив, докато наследникът на Османска империя Турция продължава политиката си на пълно отричане", подчерта президентът на Армения.

Отричането на престъпление представлява пряко продължение на това престъпление. Само признаване и осъждане може да предотврати повторение на такива престъпления в бъдеще, заяви президентът.

Той подчерта, че задаващата се 100-годишнина предлага „добър шанс на Турция да се покае и да се разграничи от историческата стигма, ако положи усилия да освободи бъдещето си от това тежко бреме".

Той също подчерта, че събитията през 1915 година „не трябва да пречат на турците и арменците да градят състрадание и общочовешко отношение един към друг".

Армения отдавна се опитва да получи признание от Турция, че избиването на близо 1,5 млн. арменци от Османската империя е геноцид. Ала Турция твърди, че 500 хил. души са загинали при боеве и от глад по време на Първата световна война и категорично отхвърля термина „геноцид".

Над 20 страни признават клането като геноцид.