Оскандаляването на вселенския патриарх Вартоломей и неговата визита у нас е активно мероприятие. Това е категоричното мнение на проф. Калин Янакиев.

Като организатор на това „активно мероприятие" той посочи русофилските организации, които се опитват да причислят Българската православна църква към панславизма на руснаците - „да бъдем и ние под скиптъра на руския император".
Тези тежнения не са отсега, а още от преди век, когато се започва политически да се работи по идеята да се раздели православието на елиноправославие и славяноправославие.

Калин Янакиев подчерта, че в православието не може да се прави разлика между държавите, племената, етносите. „Ние всички сме братя по православие с всички".

По думите му грешка от страна на премиера Бойко Борисов е това, че не се е срещнал с патриарх Вартоломей. Янакиев опроверга обаче критиките спрямо президента Росен Плевнелиев, изказани от страна на бившия външен министър Кристиян Вигенин за това, че е наградил „самоволно" с най-високото държавно отличие Вартоломей.

„Президентът не може да награди когото и да е било без предложение на външно и това го знае всеки бивш министър", посочи професорът.

По отношение на най-скандалното - искането за връщане на ценности от страна на българската държава, проф. Янакиев заяви, че всеки представител на гръцка църква до този момент го е правил. Той оспори ценността на самите вещи именно защото те не се намират там, където им е мястото - в църквата.

Защо трябва да са в музей, а не в църква? Мястото на мощите на светци в църква ли е, или в музей?", попита Калин Янакиев.