Администрацията на американския президент Барак Обама възнамерява в следващите месеци да извърши значителни кадрови промени в посолствата си по света и да отзове дипломатите си, чиито имена бяха публикувани от Уикилийкс.

Това съобщава американския портал Daily Beast, като се позовава на източник от президентската администрация.

Германски депутати поискаха отзоваване на US-посланика
Още...

В началото на миналата седмица сайтът Уикилийкс, специализиран в публикуването на секретни документи, отново разбуни духовете като даде гласност на преписки, които американските дипломати са водили с Държавния департамент на САЩ. Телеграмите им изобилстват от некоректни или критически изказвания по адрес на световните лидери и водената от тях политика.

Белият дом тогава изрази крайното си недоумение от несанкционираното публикуване на секретни дикументи, отбелязвайки че това поставя под заплаха живота и правата на хората, упоменати в документите.

Daily Beast пише, че САЩ възнамеряват да преместят компрометиралите се дипломати на нови длъжности.

"Ето другата страна на трагедията - ще трябва да отзовем едни от най-добрите си дипломати, защото се осмелиха да разкажат истината за онова което се случва в страните, в които работят", заяви източник от администрацията на Обама.

По думите му, въпреки че световните лидери са се отнесли скептично към публикациите на Уикилийкс и са уверили САЩ, че това няма да усложни отношенията им с Вашингтон, към тях ще се отнасят като към персона нон грата.

Източник, на който се позовава Daily Beast, отказа да назове поименно дипломатите, които ще бъдат отзовани и се затрудни да ги определи като бройка, тъй като според него не се знае какво още ще се появи на страниците на Уикилийкс.