Днешният избор на омбудсман ще бъде много интересен. Това мнение изрази пред БНТ герберката Менда Стоянова. Тя е учудена от много сериозната кампания, която е направила Мая Манолова. Тя обикаляше всички парламентарни групи, като се спираше и разговаряше най-много с мъжката част, което може би е нормално. Мен лично тази кампания не ме впечатли. Ние жените сме малко повече злопаметни, посочи Стоянова.

Самата тя не можела да забрави „какви ги е вършела Манолова в миналия парламент". „За мен ще е много учудващо, ако мъжката част от ГЕРБ е забравила тези неща и гласува за г-жа Манолова", подчерта Менда Стоянова и посочи, че „Костинброд" било дело именно на Манолова.

Ядоса ме лудият популизъм, който се вихреше вчера в пленарна зала. Изказваха се хора, които въобще не знаят какво се върши и какво се случва в БНБ, коментира шефката на Комисията по бюджет и финанси в парламента във връзка с бурните и емоционални дебати около избора на подуправителите на БНБ. Според нея са се раздавали морални присъди на хора, които нямало как да носят вината.

„Ядоса ме това, че сме готови за политически цели да унищожим един човек като личност, като репутация, да зачеркнем живота му като специалист, като това, което е градил", каза тя.

Ръководството на БНБ не е политическо и хората, които работят там, имат ясно разписани права и задължения, подчерта герберката. Тя обясни, че те са изключително самостоятелни в ресорите, които управляват. По мнението на Менда Стоянова, Управителният съвет няма функции и инструменти, с които да осъществява контрол върху дейността на един или друг от подуправителите, още по-малко да влезе в детайлите на тази дейност.

Това, което осъществявал Управителният съвет като някаква форма на контрол, било тримесечно внасяне на доклади от съответния подуправител.

По думите на Стоянова, е много лесно да се раздават присъди, но се похабяват специалисти, които могат да бъдат ценни за сектора и за държавата.

Герберката каза, че след вчерашния избор са разговаряли и новият управител има волята и в най-скоро време ще излезе с официална информация за разсекретяване на техните заплати.