"Политическа воля, която е необходима за осигуряване на достатъчно ресурси за отбраната на страната ни". Това си пожела министърът на отбраната Николай Ненчев при откриването на новата учебна 2015/2016 година във Военна академия "Г. С. Раковски".

Той не пропусна и "горещата" през последните месеци тема за бежския поток в Европа. "Бежанците създават предпоставки за инфилтриране на лица, свързани с терористични или криминални организации", предупреди министърът на отбраната. Той изтъкна още, че бежанският поток крие рискове и за вътрешната сигурност на страната ни.

"Досега държавата ни е  достатъчно подготвена, за да се справи с хибридните заплахи", убеден е военният министър. Според него трябва да бъде изготвена концепция за политиката на България по отношение на бежанците. "Време е за истинска европейска солидарност", заяви министър Ненчев.

"Нужна ни е политическа воля, за да продължим процеса за скъсване с миналото", убеден е Николай Ненчев. Той напомни, че България е част от евроатлантическото семейство на свободните народи, а НАТО ще помогне на всеки свой съюзник, който среща заплахи.

"България ще бъде и генератор на сигурност", се зарече министърът на отбраната. В речта си той обърна внимание и на това, че кризата в Украйна е дала негативно отражение на сигурността в региона.

В лекцията си пред слушателите на най-старото военно училище в страната, министър Ненчев говори и за "Ислямска държава", която по думите му, извършва "неописуеми убийства".

"Тези убийци унищожават културното наследство и археологическите обекти", коментира още министър Ненчев.

Той призна, че когато е прегледал историята на Военна академия, си е помислил, че това е един образователен храм. "Сега вярвам, че тя е храм на духовността", добави министърът.

Той е убеден и в това, че отбранителната политика на всяка една държава се измерва с качеството, а не с декларативни намерения.

"Вярвам, че системата на военното образование ще изпълни всичките си мисии", заключи пред слушателите и студентите министър Ненчев.

По традиция първата академична лекция в новата учебна година във Военна академия я изнася ресорният министър. След него с тази чест бе удостоен и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.